Un grup de voluntaris ordena els aliments acabats de descarregar al magatzem de Distribució Solidària d’Aliments (DISA), una entitat d’iniciativa social barcelonina dedicada a proporcionar aliments a persones de la ciutat en situació de vulnerabilitat. La fam no és exclusiva dels països pobres, sinó que també afecta els països desenvolupats, especialment a les grans ciutats, fet que es veu agreujat pel creixement dels preus en èpoques de crisi com l’actual. A la regió de Barcelona, un de cada tres habitants viu en exclusió social, i les entitats com DISA són cada vegada més necessàries per garantir a la població vulnerable una dieta completa i saludable. La major part dels aliments que DISA distribueix prové de donacions d’empreses i particulars, de campanyes de recollida i de la Fundació del Banc dels Aliments.
“ El 2022, el Banc dels Aliments de Barcelona
va distribuir 20.953 tones d’aliments,
la meitat, aliments recuperats
— Memòria 2022 del BdA
A escala global, un terç dels aliments produïts es malbarata. Més de la meitat del malbaratament es produeix als supermercats, als restaurants i a les llars. Recuperar els excedents alimentaris aptes per al consum i lluitar contra la pobresa alimentària és un dels objectius de l’Agenda 2030. En un context de desigualtat creixent, el compromís dels consumidors i de les entitats a l’hora de reduir el malbaratament i de distribuir els aliments recuperats entre les persones en situació de precarietat és molt important. Consumir amb responsabilitat vol dir consumir de manera sostenible, però també de manera solidària.