Objectiu 13: Adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes
Les emissions de gasos d'efecte hivernacle són un 50 % superiors a les de 1990 i continuen augmentant. El canvi climàtic és un procés planetari, i les mesures locals no el poden aturar. A llarg termini, només una reducció d'emissions a escala global pot reduir-ne els efectes, tot i que el temps de resposta del clima no és immediat. A curt termini, l’adaptació efectiva a l’escalfament global passa per una gestió eficient dels recursos hídrics que permeti reduir la vulnerabilitat de les comunitats i desenvolupar mecanismes de resiliència climàtica, per exemple, en els sistemes de producció d’aliments. En aquest context, l'Agenda 2030 proposa:
- Enfortir la resiliència i la capacitat d’adaptació als riscos relacionats amb el clima i els desastres naturals a tots els països.
- Incorporar mesures relatives al canvi climàtic en les polítiques, les estratègies i els plans nacionals.
- Millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest, la reducció dels efectes i l’alerta primerenca.
- Complir el compromís dels països desenvolupats que són part de la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic d’assolir, l’any 2020, l’objectiu de mobilitzar conjuntament 100.000 milions de dòlars anuals, procedents del conjunt de les fonts, a fi d’atendre les necessitats dels països en desenvolupament respecte de l’adopció de mesures concretes de mitigació i la transparència en l’aplicació, i posar en ple funcionament el Fons verd per al clima capitalitzant-lo com més aviat millor.
- Promoure mecanismes per a augmentar la capacitat de planificació i gestió eficaces en relació amb el canvi climàtic als països menys avançats i als petits estats insulars en desenvolupament, centrats concretament en les dones, persones joves i comunitats locals i marginades.