ODS 14: Vida submarina



Objectiu 14: Conservar i utilitzar sosteniblement els oceans, els mars i els recursos marins
 
El deteriorament continu de les aigües costaneres a causa de la contaminació i de l'acidificació dels oceans té un impacte advers sobre el funcionament dels ecosistemes marins i la biodiversitat que contenen. Protegir els oceans ha de ser una prioritat de la comunitat internacional per tal d'evitar l'empobriment dels mars. Les àrees marines protegides s'han de gestionar de manera efectiva, i cal posar en marxa reglaments que redueixin la contaminació marina, l'acidificació dels oceans i la sobrepesca. Restaurar les pesqueries mundials exigeix reglamentar el sector fomentant la pesca sostenible i posant fi a la pesca excessiva, la pesca il·legal i les pràctiques pesqueres destructives En aquest context, l'Agenda 2030 proposa:

  • Prevenir i reduir de forma significativa la contaminació marina de tot tipus, en particular la contaminació produïda per activitats terrestres, inclosos els detritus marins i la contaminació per excés de nutrients.

  • Protegir i gestionar de manera sostenible els ecosistemes marins i cos­taners per tal d'evitar efectes nocius importants, enfortint-ne, entre altres mesures, la resi­liència, i emprendre accions per a restaurar-los per tal de restablir la salut i la productivitat dels oceans.

  • Minimitzar i afrontar els efectes de l'acidificació dels oceans, mitjançant, entre altres mesures, la intensi­ficació de la cooperació científica a tots els nivells.

  • Regular eficaçment l'explotació pesquera i posar fi a la pesca excessiva, la pesca il·legal, la pesca no declarada, la no reglamentada i les pràctiques de pesca destructives, i aplicar plans de gestió amb base cientí­fica a fi de restablir les poblacions de peixos en el termini més breu possible, com a mínim a nivells que puguin produir el màxim rendiment sostenible d'acord amb les característiques biològiques respectives.

  • Conservar almenys el 10% de les zones costaneres i marines, de conformitat amb les lleis naci­onals i el dret internacional i sobre la base de la millor informació científica disponible.

  • Prohibir certes formes de subvencions a la pesca que contribueixen a una excessiva capaci­tat de pesca i a una sobreexplotació pesquera, eliminar les subvencions que contribueixen a la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada, abstenir-se d'introduir noves subvencions d'aquest tipus, i reconèixer que la negociació sobre les subvencions a la pesca en el marc de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) ha d'in­cloure un tracte especial i diferenciat, apropiat i efectiu per als països en desenvolupament i els països menys avançats.

  • Augmentar els beneficis econòmics que els petits estats insulars en desenvolupament i els països menys avançats reben de l'ús sostenible dels recursos marins, en particular mitjançant la gestió sostenible de la pesca, l'aqüicultura i el turisme.

  • Augmentar els coneixements científics, desenvolupar la capacitat de recerca i transferir la tecnologia marina, atenent als criteris i les directrius de la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental sobre transferència de tecnologia marina, a fi de millorar la salut dels oceans i potenciar la contribució de la biodiversitat marina al desenvolupament dels països en desenvolupament, en particular els petits estats insulars en desenvolupament i els PMA.

  • Facilitar l'accés dels pescadors/es artesanals a petita escala als recursos marins i als mercats.

  • Millorar la conservació i l'ús sostenible dels oceans i els recursos d'aquests aplicant el dret internacional reflectit en la Convenció de les Nacions Unides sobre el dret del mar, que proporciona el marc jurídic per a la conservació i la utilització sostenible dels oceans i dels recursos d'aquests.


Potser t'agraden aquestes entrades