ODS 1: Fi de la pobresa

Sensesostre al seu campament d'andròmines

Objectiu 1: Posar fi a la pobresa en totes les seves formes a tot el món 



Més de 700 milions de persones —el 10% de la població mundial—, viu en situació d'extrema pobresa, amb dificultats per satisfer les necessitats més bàsiques com la salut, l'educació o l'accés a l’aigua potable i al sanejament. La pobresa s'acarnissa especialment amb els països vulnerables, però també afecta els països més rics i desenvolupats del món, on hi ha més de 30 milions de nens que creixen pobres.
En aquest escenari, l'Agenda 2030 proposa una sèrie de mesures per aconseguir que tothom tingui accés als recursos necessaris i pugui viure amb plenitud, contribuint a la construcció d'un planeta socialment més just, i ambientalment més sostenible. Per al 2030, l'ODS 1 contempla les fites següents: 



  • Erradicar per a totes les persones del món la pobresa extrema, actualment mesurada per un ingrés per persona inferior a 1,25 dòlars EUA al dia. 

  • Reduir com a mínim a la meitat la proporció d'homes, dones, nens i nenes de totes les edats que viuen en la pobresa en totes les seves dimensions d'acord amb les definicions nacionals. 

  • Posar en pràctica en l'àmbit nacional mesures i sistemes apropiats de protecció social per a totes les persones, nivells mínims inclosos, i aconseguir una àmplia cobertura per a les persones pobres i vulnerables. 

  • Garantir que tots els homes i dones, en particular les persones pobres i vulnerables, tinguin els mateixos drets als recursos econòmics, així com accés als serveis bàsics, propietat i control de les terres i altres béns, herència, recursos naturals, noves tecnologies apropiades i serveis financers, incloses les microfinances. 

  • Fomentar la resiliència de les persones pobres i aquelles que es troben en situacions vulnerables, i reduir-ne l'exposició i vulnerabilitat als fenòmens extrems relacionats amb el clima, així com altres crisis i desastres econòmics, socials i ambientals. 

  • Garantir una mobilització important de recursos procedents de diverses fonts, fins i tot mitjançant la millora de la cooperació per al desenvolupament, a fi de proporcionar mitjans suficients i previsibles als països en desenvolupament, en particular els països menys avançats, per tal de posar en pràctica programes i polítiques encaminats a l'erradicació de la pobresa en totes les seves dimensions. 

  • Crear marcs normatius sòlids en els plans nacional, regional i internacional, sobre la base d'estratègies de desenvolupament que tinguin en compte les qüestions de gènere i s'orientin en favor de les persones pobres, per tal d'impulsar la inversió accelerada en mesures d'erradicació de la pobresa.


Potser t'agraden aquestes entrades