Menjar ràpid als carrers de Manhattan (EUA)
En una cantonada de la bulliciosa Manhattan, a prop de Central Park, l'Ahmed ha convertit el seu «food truck» en un petit oasi gastronòmic ambulant que, durant uns minuts, transporta els comensals directament als carrers d'El Caire. A mesura que el dia avança, el racó s’omple de treballadors i d’executius dels gratacels propers, i cap al migdia sempre hi ha cua. Un falàfel o un shawarma poden ser molt més que simples aliments; també poden ser punts de trobada, una manera d’unir, d’inspirar i de connectar les persones enmig de l’enrenou de la gran ciutat.
“ La natura ens ofereix un àpat gratuït, però només si controlem la gana
— William Ruckelshaus
Restaurant de Beijing (Xina)
El consum d'aliments és un fenomen transversal i complex influenciat per factors com les preferències culturals, els hàbits, la disponibilitat, el nivell d'ingressos o la urbanització. A mesura que les societats es tornen més urbanitzades i desenvolupades, les dietes i els patrons de consum evolucionen cap a una major ingesta d'aliments processats, carns i productes lactis, cosa que té implicacions per a la salut, ja que solen contenir elevades quantitats de greixos saturats, sucres i additius que poden causar trastorns com l'obesitat o malalties cardiovasculars. No obstant això, la consciència dels consumidors sobre la importància de la nutrició és més important avui que fa uns anys, i la demanda d’aliments saludables cada vegada és més gran.
“ Més de 2.000 milions de persones al món pateixen excés de pes o obesitat
— Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l’Alimentació
El creixement exponencial de la població mundial, i el corresponent augment de la demanda, suposa una pressió significativa per al sistema alimentari. Tot i els avenços en les tècniques de producció, milions de persones arreu del món continuen patint gana i malnutrició. En aquest context, es calcula que prop del 30% dels aliments produïts a escala mundial es perden al llarg de tota la cadena alimentària, des de la producció fins al consum final, fet que representa una gran quantitat de recursos, d’aigua i d’energia malbaratats.
La producció d’aliments de manera sostenible és un dels desafiaments més grans per a la humanitat. Per al 2050, alimentar una població mundial de gairebé 10.000 milions de persones requerirà una transformació radical en la manera com es produeixen, es processen, es comercialitzen i es consumeixen els aliments.