Mercat de Sibiu (Romania)
Com cada matí, amb els cabells canosos recollits en un mocador, l’Elena arriba al mercat carregada amb caixes i cistelles plenes de pastanagues, tomàquets, pebrots, enciams i altres verdures fresques de l’hort. Per passar l'estona, amb una camisa vella convertida en drap, neteja amb cura la fina capa de terra que envolta els tomàquets acabats de collir. Per als que freqüenten el mercat l’Elena és un personatge familiar, però avui la clientela no és tan nombrosa com era: alguns clients de tota la vida han agafat l'hàbit de comprar als grans supermercats que no paren d’obrir als afores de la ciutat, i que tenen els tomàquets a preus més baixos. No obstant això, l'Elena continua atenent els que encara venen amb l’entusiasme de sempre. Els ofereix una cosa valuosa que els gegants del comerç no poden oferir: una connexió directa, profunda i autèntica amb els aliments i amb la terra.
“ Els aliments frescos com fruita, verdures i productes lactis
constitueixen el 40% de les vendes de les grans superfícies
— Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l’Agricultura
Mel de Sibiu (Romania)
A diari, arreu del món, milions de petits botiguers locals lluiten per sobreviure enmig de l’actuació desenfrenada d’enormes superfícies comercials que els deixen gairebé sense espai. Les principals cadenes de supermercats figuren entre les empreses més grans del món, i són responsables d’aproximadament el 50% de les vendes al detall a escala mundial. Als països desenvolupats, el 70% dels aliments s’adquireixen en aquests establiments, que ofereixen comoditat i preus més baixos. Els grans supermercats alteren la dinàmica de les comunitats, transformant els hàbits de compra tradicionals i provocant la desaparició dels comerços de «tota la vida».
Tot i que generen ocupació i oportunitats de treball, el model de negoci de les grans superfícies sol ser qüestionat per les condicions que, gràcies a la seva posició de força, imposen als proveïdors. D’altra banda, promouen el consumisme: el 40% dels productes estan d'oferta o es venen amb descomptes especials. També generen una gran quantitat de residus com envasos i aliments que es malbaraten, ja que es veuen obligats a mantenir un gran inventari de productes que no sempre són consumits a temps.
“ El 10% dels aliments disponibles als supermercats es malbarata
— Fòrum Econòmic Mundial