Ramaderia intensiva: la matança del porc

La matança del porc (Catalunya)

La matança del porc (Catalunya)


El cap de família, que ja té experiència, s'acosta a l'animal i amb determinació li fa una incisió precisa al coll. És un moment solemne. Llavors comença un procés frenètic que involucra tots els presents per separar-ne les parts i convertir-les en xoriços, botifarres, embotits o llom curat. La matança del porc és una pràctica tradicional arrelada a moltes regions de Catalunya i, més enllà del seu valor gastronòmic, té un significat cultural i social significatiu. L’esdeveniment es converteix en una festa en què amics i veïns es reuneixen per compartir la feina. 


Els productes diversos que s’obtenen del porc es conserven durant tot l'any i, temps enrere, proporcionaven una font d'aliment imprescindible per a les famílies. Tot i que és una pràctica que és objecte de debat en termes de benestar animal i salut pública, la festa continua formant part de la cultura i de la història del territori. Tradicionalment, el porc es feia créixer al mateix mas familiar. Avui dia, però, gairebé tots es crien amb tècniques intensives en instal·lacions especialitzades. A més a més, l’actual Llei de Protecció dels Animals de Catalunya, prohibeix expressament matar l’animal en públic.


“ A la Unió Europea, el 60% de la carn de porc 

es produeix en sistemes intensius 

Eurogroup for Animals


La matança del porc (Catalunya)

La matança del porc (Catalunya)
La matança del porc (Catalunya)

El 75% de la carn que es consumeix als països desenvolupats es produeix en sistemes intensius, és a dir, en espais reduïts i mitjançant tècniques i tecnologies que en maximitzen el rendiment. En contraposició a la ramaderia extensiva, el bestiar viu en condicions de temperatura, llum i humitat creades de forma artificial, i s'alimenta d'aliments processats rics en proteïnes. A més a més, s'utilitzen medicaments per prevenir malalties, i hormones per promoure el seu ràpid creixement. Gràcies a la seva capacitat per produir grans quantitats de carn, llet i altres productes en poc espai i temps, aquest tipus de ramaderia s'ha tornat dominant en molts països desenvolupats. 


“ El 33% dels cereals produïts a nivell mundial 

es destinen a l'alimentació del bestiar estabulat 

 Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l’Alimentació


Tot i que ofereix una gran quantitat d’aliments a preus competitius, la ramaderia intensiva és font de controvèrsies i preocupacions. A les granges, els animals es mantenen confinats i amuntegats, cosa que limita el seu moviment i comportament natural, generant-los estrès i malalties. El consum intensiu d'antibiòtics per prevenir malalties pot donar lloc a l'aparició de bacteris resistents, cosa que també representa un risc per a les persones. Els animals s’alimenten d'aliments processats, fet que incideix en la seva salut i, de retruc, en la qualitat dels productes. L’ús de terres agrícoles per al cultiu de farratges competeix directament amb la producció d'aliments vegetals per a la població humana. D'altra banda, la concentració de bestiar produeix una enorme quantitat de fems i residus que, si no es gestionen adequadament, contaminen l'aigua i el sòl. 


Granja de porcs (Catalunya)

Granja de porcs (Catalunya)

Granja de porcs (Catalunya)

Granja de porcs (Catalunya)

Granja de porcs (Catalunya)
Granja de porcs (Catalunya)

Potser t'agraden aquestes entrades