Amb un rifle d'aspecte imponent damunt de l'espatlla, el jove Abdulkadir custodia un dels recursos més preuats de la comunitat Àfar: els pous. El desolat territori del Danakil és conegut per la seva bellesa austera, però també per la seva hostilitat, incloent-hi la presència de tribus nòmades rivals. Fins a la intromissió colonialista, les autoritats de les diverses tribus — les seves assemblees de gent gran —, arribaven a acords per a l'administració i el repartiment dels recursos. Tot i que els tractes no sempre eren fructífers, les tensions mai no arribaven al nivell que van assolir a partir de l'arribada de les armes automàtiques al continent, fins i tot introduïdes pels mateixos governants. És el cas d’Etiòpia, que al llarg del segle XX va armar alguns d'aquests grups per assegurar-se el control dels territoris fronterers. En una regió on els recursos hídrics són escassos i disputats, la feina de l’Abdulkadir és vital per assegurar que els pous es mantinguin en funcionament, i que l'aigua sigui distribuïda de manera justa entre les comunitats.
“ Hi ha més de 40 conflictes armats actius a diferents regions del món,
la meitat d'ells a l'Àfrica
— Institut Internacional d'Estudis per la Pau d'Estocolm (2021)
Aproximadament el 40% dels conflictes armats a escala mundial tenen relació amb l’accés i control dels recursos naturals com el petroli, el gas, els minerals, les terres o l’aigua, però hi ha moltes altres causes: les desigualtats econòmiques, la marginació de grups ètnics o socials, les tensions històriques basades en la raça o la religió, la manca de representació i participació política en la presa de decisions... Els conflictes armats han causat milions de morts, incloent-hi civils. Segons l'Organització de les Nacions Unides, entre el 60% i el 90% de les víctimes són civils, la majoria dones i nens.
Les guerres del segle XXI tenen conseqüències devastadores. Moltes d'elles perduren durant generacions, dificultant el desenvolupament i deixant la població en situacions humanitàries precàries. Els conflictes suposen la destrucció de béns culturals i patrimoni històric, i també d'infraestructures com escoles, hospitals, línies elèctriques o carreteres, dificultant la recuperació econòmica posterior. Després dels conflictes, la construcció de la pau i la reconciliació entre les parts sol ser un procés difícil. Alguns supervivents pateixen seqüeles físiques i psicològiques, i molts d'altres es veuen obligats a abandonar les seves llars i buscar refugi en altres regions o països. Els desplaçaments forçats suposen canvis demogràfics significatius a les comunitats d'acollida que solen generar noves tensions.
“ Hi ha més de 82 milions de persones
refugiades i desplaçades a causa de les guerres
— Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (2020)